HTML

TavIR

A TavIR honlapcsalád újdonságainak bemutatása. Ez lehet kiállítás, utazás, arduino-elektronika, oktatás. De gyakorlatilag bármi más, számomra érdekes anyag is....

Honlap-család

TavIR - Főoldal

TavIR-AVR - Elektronika, programozás, Bascom, AVR-chipek

PC-TavIR - PC kiegészítők

Tim Bitson: Weather toys - könyvelemzés

2011.08.16. 08:55 TavIR

Tim Bitson : Weather Toys - Building and Hacking Your Own 1-Wire Weather Station
ISBN: 0-470-04046-7
Paperback 475 pages
Ár: 15$ (25$-ről)


A könyv a problémakört - időjárási adatok gyűjtése, feldolgozása - próbálja számos oldalról körbejárni. A hobbyboards illetve az AAG érzékelő- és rendszercsaládra épít, számos megvalósítást mutat be. Szélirány és -erősség mérő, hőmérséklet és csapadékmennyiség mérő valamint számos apróbb megvalósítást jár körbe.
Az adatgyűjtés-kiértékelés metódusának bemutatása is kellően részletes.
Áttételesen hátránya a könyvnek, hogy az abban felsorolt eszközök beszerezhetősége a könyv megjelenése utáni években problémássá váltak. A demo webalkalmazás még csak a kisebbik probléma, de az elektronikai megvalósítás már kellemetlenebb. A rendszer az 1-wire eszközkészletre építkezik. Azonban az elmúlt időszakban a Maxim-Dallas ezirányú chipgyártását (részben) leépítette. A rendszerek működésének szempontjából kritikus DS2423 jelű számláló és memóriachip gyártása megszűnt, helyettesítő eszköze nincs. Így a talajnedvesség-mérő, szélsebesség-mérő és a villámdetektor építése lehetetlenné vált. Ezek kiváltását mikrokontroller alapú rendszerekkel lehetséges megvalósítani (programkód, utalás illetve megépítésnek nincs nyoma).
A könyv felhasználói fóruma létezik, azonban a problémák felvetésén túl a támogatás nem erőssége.


Kezdőknek önállóan nem javasolt, középhaladói szinten viszont sok ötlet meríthető belőle. Azonban az IC-k beszerezhetetlensége sokat levon egyes fejezetek használhatóságából.

Megvalósítás:
Műszaki tartalom: 8/10
Hasznosság: 6/10 (a megszűnt chipek miatt)
Kidolgozottság: 9/10
Kivitelezés: 9/10
Ár/érték arány: egész jó

Szólj hozzá!

Címkék: könyv elemzés toys weather 1wire

A bejegyzés trackback címe:

https://tavir.blog.hu/api/trackback/id/tr953152039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.